16 Eylül 2009 Çarşamba


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekimi Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, “Unutuyoruz; çünkü cep telefonu, internet, televizyon gibi uyaranlar yüzünden aslında hiçbir şeye tam olarak konsantre olmuyoruz.
Sağlıklı beslenmek, spor yapmak, kitap okumak, müzikle uğraşmak, bulmaca çözmek hafızayı güçlendirir” diyor.

Para hesabını karıştırmak hastalık belirtisi olabilir “Mesela hesaplarımız… Ne kadar para harcadığımızı veya cüzdanımızda ne kadar para olduğunu hesaplamak ve para harcamak bizim temel uğraşlarımızdan biri.
Kendi hesaplarımızı karıştırıyorsak, bu önemli bir gösterge. Ayrıca çok yakınlarımızın, bizim için çok önemli olan telefon numaraları çok eskiden beri yerleşmiş bilgilerdir. Eğer unutmaya başlıyorsak önemlidir.

Doktor ya da aile toplantıları gibi önemli randevular unutuluyorsa ya da çok yakın bir zamanda yaşanmış çok önemli bir olayı unutmak çok sık yaşanıyorsa, bu bir hastalık belirtisi olabilir. Bir de bu unutkanlıkla birlikte davranış değişiklikleri oluyorsa, (çok neşeli birinin üzüntülü hala gelmesi ya da içe kapanık birinin çok dışa dönük hale gelmesi gibi) o zaman bunların hastalık belirtisi bulgularından olabileceği düşünülür.”

Diyelim ki kendimizde ya da bir yakınımızda bu belirtilerin farkına vardık ve bir uzmandan yardım almaya karar verdik. İlk aklımıza gelen soru, bir nöroloğa mı yoksa bir psikiyatra mı öncelikle başvurmamız gerektiği. Prof. Dr. Aykut Bingöl, “Öncelikle nöroloğa gitmek daha doğrudur” diyor ve ekliyor:

“Bir psikiyatrist de olabilir tabii. Burada önemli olan, unutkanlığın tedavi edilebilir bir hastalık sonucu olup olmadığının ayırıcı tanısını yapmaktır. Bunun için bazı testler, sorgulamalar, kan incelemeleri yapıyoruz. Son zamanlarda çok sık gördüğümüz B12 eksiklikleri, tiroit hastalıkları da unutkanlığa yol açabiliyor.
Bunama hastalıkları ya da demansı olan hastalarda ilaç tedavileri ile hastaların yaşam kalitesini daha iyi hale getiriyoruz. Hastalığın sürecini çok değiştiremesek de hasta ve yakınları açısından daha iyi bir yaşam standardının oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ne yazık ki bunama hastalığının kesin bir tedavisi yok.”


Unutkanlık derecenizi ölçebilirsiniz tıklayın arkadaşlar bende ölçtüm ve çok unutkan çıktım

10 yorum:

Syhn dedi ki...

unutkanlık sıkıntısını hergün giderek artan bi şekilde hissediyorum :(

Sinem dedi ki...

Evet benımde aynı anında unutuyorum nolcak bilmiyorum

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Ciddi bir rahatsızlık.
Bendede çok olmasada ara sıra oluyor.
Sevgiler...

aslan dedi ki...

Unutkanlık bende de çok fazla.
Güzel bilgiler için sağolun.
Dostlukla...

Luísa Nogueira dedi ki...

Hello, Sinem
Biri bulmak için buraya o ülkenin so nice mutlu oldu. Sırt, arkadaş Hoş Geldiniz!
Luísa

Adsız dedi ki...

Hafizaniz mukemmel, dedi bana. Sevindim. :D Aslinda sevinmiyorum, yengec burcuyum zaten bir seyi istesem de unutamiyorum, o yuzden telefon kullanimini artirmaliyim. :P

Saka bir yana, unutmak kotu bir sey ya. Allah vermesin kimsenin basina oyle ciddi unutkanliklar.

Sevgiler...

http.//belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

selam hayırlı akşamlar

florzinha Tá dedi ki...

Oi Amiga...
Adoro seu blog...
Seu filhos são lindos...
Beijokas.....

Mina dedi ki...

http://littlelittlelittlebird.blogspot.com/ yeni yazdıklaırm kumanda panelinde çıkmıyor. eğer izlemeye devam etmek istiyorsan izle butonuna bir defa daha tıklaman yeterli (:

papatya dedi ki...

kullandığımız ilaçlarda unutkanlığa sebeb olabiliyor özellikle antideprasanlar evlenmeden önce çok güçlü bir hafızam vardı şimdi kendi numaramı bile kafamda tutamıyorum iki çocuk ev işleri bunlarda unutkanlığın en büyük sebebletinden biri çünkü kafamız hep başka yerde genede çok kötü bi şey

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...